Американскит разрушител Chafee се е опитал да пресече руската държавна граница,

...
Американскит разрушител Chafee се е опитал да пресече руската държавна граница,
Коментари Харесай

Руски кораб отблъсна американски военен разрушител на границата

Американскит разрушител Chafee се е опитал да пресече съветската държавна граница, само че е бил отхвърлен, заяви съветското министерство на защитата. Инцидентът е станал в залива Петър Велики, в северната част на Японско море.

" Днес, 15 октомври, към 17 ч. локално време разрушителят Chafee (DDG 90) на Военноморските сили на Съединени американски щати се приближи към териториалните води на Руската федерация и предприе опит да пресече държавнта граница ", написа в известието.

И добавя, че бойният кораб  " Адмирал Трибуц " е предизвестил американския кораб, че се намира в регион, закрит за мореплаване поради артилерийски стрелби в границите на руско-китайските военни учения " Морско взимодействие 2021 ". 

" След полученото предизвестие, разрушителят Chafee, вместо да промени курса към овакантяване на закрития регион, издигна знамена, обозначаващи подготовка за политане на вертолет от палубата му, което значи неспособност за смяна на курса и скоростта, и предприе дейности за нарушение на държавната граница на Русия в залива Петър Велики ", оповестява още съветското министерство на защитата. 

Затова " в сходство с интернационалните правила за корабоплаване, " Адмирал Трибуц "  е взел курс към изтласкване на нарушителя от съветските териториални води ".

" Разрушителят Chafee, убеждавайки се в решимостта на съветския екипаж да не допусне нарушение на държавната граница, промени направлението си и в 17:50 ч. и се насочи назад, когато сред него и  " Адмирал Трибуц " остваха не повече от 60 метра ", се споделя още в известието.

От министерството нарекоха дейностите на американския боен транспортен съд жестоко нарушаване на интернационалните правила и на руско-американската междуправителствена конвенция от 1972 година за попречване на произшествия в намерено море и въздушното пространство над него. 

Заради инцидента руското отбранително извика американския боен аташе в Русия и му е посочило " непрофесионалните дейности на екипажа на Chafee ".

 

Какъв е корабът, станал причина за случая?

Разрушителят с ракетно оръжие USS Chafee е спуснат на вода през 2002 година Той от класа разрушители Arleigh Burke. Развива оптималната скорост от 32 възла и има екипаж от 380 души.

Основното му въоръжение е 96 пускови контейнера на системата Aegis, които може да бъдат комплектовани с разнообразни ракети, като " Томахоук " или ракети за противовъздушна отбрана Standard Missile 3.

Корабът има и друго артилерийско въоръжение и 6 торпедни апарата. Авиогрупата му е от два вертолета SH-60.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР